PIVOVARY

Minipivovary

Minipivovar (někdy řemeslný pivovar) je označení pro malý pivovar, jehož roční výstav je nejvíc 10 000 hektolitrů piva.

V Česku v současnosti (2019) existuje 480 minipivovarů.

JÍLOVSKÉ PIVNÍ SLAVNOSTI
JÍLOVSKÉ PIVNÍ SLAVNOSTI

Představí se Vám 10 minipivovarů z celé ČR

  • každý pivovar přiveze minimálně  4 druhy piva
  • znamená to, že budete moci za dva dny ochutnat až  40 druhů piv
  • a to skutečně stojí za návštěvu

Vstupné zdarma

Zde vám představujeme pivovary, jejichž piva budete moci ochutnat na našich slavnostech
Pivovar Falkenštejn
JÍLOVSKÉ PIVNÍ SLAVNOSTI
Saloon Roudná
JÍLOVSKÉ PIVNÍ SLAVNOSTI
Permon Sokolov
JÍLOVSKÉ PIVNÍ SLAVNOSTI
Pivovar Trilobit
Břevnovský klášterní
JÍLOVSKÉ PIVNÍ SLAVNOSTI
Kounický Pivovar
JÍLOVSKÉ PIVNÍ SLAVNOSTI
Pivovar Bizon
JÍLOVSKÉ PIVNÍ SLAVNOSTI
Bad Flasch
JÍLOVSKÉ PIVNÍ SLAVNOSTI
Pivovar Kladno
JÍLOVSKÉ PIVNÍ SLAVNOSTI
Pivovar Vagabund
JÍLOVSKÉ PIVNÍ SLAVNOSTI
Druhy piv

Pivo je možno dělit podle různých kritérií. Tradičně se dělila podle stupňovitosti, nyní správně nazývané extrakt původní mladiny (EPM), tj. podle původní koncentrace mladiny, založené na výpočtu koncentrace alkoholu a skutečného extraktu.                                                                Výsledná hodnota se uváděla v hmotnostních procentech. Označována byla od 8° až po nejtvrdší 27,6° pivo Schorschbräu (nejsilnější pivo na světě), které ve výsledku obsahuje 57,5 % alkoholu.

Piva se dále dělí na piva výčepní (8°–10,99°), ležáky (v rozmezí 11°–12,99°) a speciální (nad 12,99°) a také podle způsobu kvašení na svrchně, spodně a spontánně kvašená piva. Nejtypičtější druhy v Česku jsou spodně kvašená piva výčepní a ležáky. To však nejsou jediné druhy piva.       V roce 1997 se přešlo v Česku na nové dělení, které lépe odpovídá zvyklostem Evropské unie. Pivo se začalo dělit na čtyři základní skupiny dle barvy a extraktů původní mladiny před zkvašením, obsahu alkoholu či způsobu konečné úpravy.

Základními skupinami jsou skupina světlápolotmavátmavá (z tmavého nebo karamelového sladu) a řezaná piva (při stáčení smíšené z tmavého a světlého piva). Podskupinami pak pivo výčepní, ležáky, speciální, portery, se sníženým obsahem alkoholu, se sníženým obsahem cukrů, pšeničná, kvasnicová, nealkoholickáovocná a lehká.  

JÍLOVSKÉ PIVNÍ SLAVNOSTI

nejvíce rozšířená

z tmavého nebo karamelového sladu

čepováním z tmavého a světlého piva

CHMEL

Chmel je koření, které se už po dlouhá staletí používá k ochucení piva. Většina z nás si bez něj pivo ani nedokáže představit. Existuje ho nespočet druhů a stále se šlechtí nové odrůdy.

SLAD

Slad je název pro naklíčené a usušené obilné zrno, převážně ječmenné. Slad je základní surovina k výrobě piva a mimo jiné i whisky.

KVASNICE

Kvasnice jsou jednou z nejdůležitějších ingrediencí pro výrobu piva. Dalším faktorem ovlivňující výslednou chuť piva je samotný druh kvašení.