Přeskočit na obsah

PIVOVARY 2024

14. - 15. června 2024
JÍLOVSKÉ PIVNÍ SLAVNOSTI
Jílovské pivní slavnosti
V parku za Muzeem
Minipivovary

Minipivovar (někdy řemeslný pivovar) je označení pro malý pivovar, jehož roční výstav je nejvíc 10 000 hektolitrů piva.

V Česku v současnosti (2019) existuje 480 minipivovarů.

JÍLOVSKÉ PIVNÍ SLAVNOSTI
JÍLOVSKÉ PIVNÍ SLAVNOSTI

Představí se Vám 10 minipivovarů z celé ČR

  • každý pivovar přiveze minimálně  4 druhy piva
  • znamená to, že budete moci za dva dny ochutnat až  40 druhů piv
  • a to skutečně stojí za návštěvu

Vstupné zdarma

Tyto pivovary se zúčastnily v loňském roce 16. - 17.6.2023
Letošní ročník 14. - 15. 6. 2024 připravujeme
Pivovar Falkenštejn
JÍLOVSKÉ PIVNÍ SLAVNOSTI
Pivovar Kraft
Malý Janek
Pivovar Trilobit
Pivovar Přeštice
Kounický Pivovar
JÍLOVSKÉ PIVNÍ SLAVNOSTI
Zbraslavská Koza
Pivovar Bizon
Pivovar Fracek
Pivovar Vagabund
JÍLOVSKÉ PIVNÍ SLAVNOSTI
Druhy piv

Pivo je možno dělit podle různých kritérií. Tradičně se dělila podle stupňovitosti, nyní správně nazývané extrakt původní mladiny (EPM), tj. podle původní koncentrace mladiny, založené na výpočtu koncentrace alkoholu a skutečného extraktu.                                                                Výsledná hodnota se uváděla v hmotnostních procentech. Označována byla od 8° až po nejtvrdší 27,6° pivo Schorschbräu (nejsilnější pivo na světě), které ve výsledku obsahuje 57,5 % alkoholu.

Piva se dále dělí na piva výčepní (8°–10,99°), ležáky (v rozmezí 11°–12,99°) a speciální (nad 12,99°) a také podle způsobu kvašení na svrchně, spodně a spontánně kvašená piva. Nejtypičtější druhy v Česku jsou spodně kvašená piva výčepní a ležáky. To však nejsou jediné druhy piva.       V roce 1997 se přešlo v Česku na nové dělení, které lépe odpovídá zvyklostem Evropské unie. Pivo se začalo dělit na čtyři základní skupiny dle barvy a extraktů původní mladiny před zkvašením, obsahu alkoholu či způsobu konečné úpravy.

Základními skupinami jsou skupina světlápolotmavátmavá (z tmavého nebo karamelového sladu) a řezaná piva (při stáčení smíšené z tmavého a světlého piva). Podskupinami pak pivo výčepní, ležáky, speciální, portery, se sníženým obsahem alkoholu, se sníženým obsahem cukrů, pšeničná, kvasnicová, nealkoholickáovocná a lehká.  

JÍLOVSKÉ PIVNÍ SLAVNOSTI

nejvíce rozšířená

z tmavého nebo karamelového sladu

čepováním z tmavého a světlého piva

Chmel je koření, které se už po dlouhá staletí používá k ochucení piva. Většina z nás si bez něj pivo ani nedokáže představit. Existuje ho nespočet druhů a stále se šlechtí nové odrůdy.

Slad je název pro naklíčené a usušené obilné zrno, převážně ječmenné. Slad je základní surovina k výrobě piva a mimo jiné i whisky.

Kvasnice jsou jednou z nejdůležitějších ingrediencí pro výrobu piva. Dalším faktorem ovlivňující výslednou chuť piva je samotný druh kvašení.